Savili: O Ai e Manaomia?

A'o ta'ita'ia tulafono fou o fale i teutusi fau fale, e mana'omia e fale ni vaifofo fa'avevela fa'ainisinia e fa'afou ai le ea i totonu.

O le tali faigofie i le ulutala o lenei tusiga o soʻo se tasi (tagata poʻo manu) e nofo ma galue i totonu.Ole fesili tele ole fa'afefea ona maua le ea fou ole okesene mo le fausiaina o fale a'o fa'atumauina le fa'aitiitia ole fa'aogaina ole malosi ole HVAC e pei ona fa'atonuina e tulafono a le malo.

Na faaosofia e le pa'u o le suauu i le amataga o le vaitau o le 1970, na amata ai e le US Department of Energy (DOE) se polokalame mo le puipuiga o le malosi atoa lea na taitai atu ai i le pulega o Amerika i Matu le atiaeina o le faateleina o tulaga lelei o le HVAC poo le Minimum Efficiency Performance Standards. (MEPS).

Faatasi ai ma le tele o mea faigaluega HVAC e sili atu le malosi o le malosi, o se isi faiga ua mafua ai le faʻamaufaʻailogaina o fale i le mea e mafai ai i faʻamalama faʻapipiʻi, faitotoʻa, pa puipui ma apa o le faʻalauteleina o faʻamalama.

I se suʻesuʻega se tasi o le 90's era toe faʻafouina, o le fale o loʻo fesiligia na faʻavaivaia i tua atu o le 50 pascals i le taimi na faʻaogaina uma ai mea faigaluega faʻafefe (taele taele, umukuka laina).E 10 taimi e sili atu ai le fa'avaivai nai lo le fa'atagaina, ae maise lava i le fa'aogaina o mea fa'aoga fa'atosina i totonu o le fausaga.Matou te manaʻomia le ea!

 

O le a le Ituaiga o le Ea?

Faatasi ai ma teutusi fau fale i aso nei e tatau ona tatou mafaufau pe faʻafefea ona faʻafeiloaʻi le ea i totonu ma pe aisea.Ma atonu tatou te manaomia ni ituaiga o ea.E masani lava e tasi lava le ituaiga o ea, ae i totonu o se fale tatou te manaʻomia le ea e fai ai mea eseese e faʻatatau i a tatou gaioiga i totonu.

O le ea fa'alelei o le ituaiga sili lea ona taua mo tagata ma manu.E manava tagata pe tusa ma le 30 lbs.o le ea i aso uma a'o matou fa'aalu toetoe lava 90% o matou olaga i totonu.I le taimi lava e tasi, e tatau ona aveese le tele o le susu, manogi, carbon dioxide, ozone, particulates ma isi mea leaga.Ma a'o tatalaina se faamalama e maua ai le ea ea mana'omia, o lenei ea le fa'atulafonoina o le a mafua ai ona faʻaaogaina e le HVAC le tele o le malosi-malosi e tatau ona tatou sefe.

O le ea fa'alelei o le 'ea lea e sau mai fafo e fa'amoemoe e sui ai le ea o lo'o vaivai i masini e pei o ufi ma ili faleta'ele, masini gaogao tutotonu ma fa'amago lavalava.O fale i aso nei ua fausia i tulafono aupito lata mai masalo e le toe mana'omia se ea fa'alelei se'i vagana ua fa'apipi'iina e le au kuka so'a'ele'ele o lo'o fa'apipi'iina ni fa'aofuofu lapo'a tele o lo'o fe'avea'i voluma ea tetele (sili atu i le 200 cfm).

Mulimuli ane, o loʻo iai foʻi le ea faʻafefe, o le ea e tatau ona faʻaogaina i mea faʻaoga faʻamalosi e pei o ogaumu kesi, faʻavevela vai, ogaumu ma afi fafie.E ala i le fa'atumuina o avanoa uma o le ea i totonu o fale i aso nei, e tatau i mea kesi ona "nono" le ea fa'alelei ma mafua ai se fa'afitauli mata'utia.O mea faigaluega e le mafai ona faʻafefe ona o le faʻavaivaia, poʻo le matelaina mo le ea, e mafai ona amata ona mu a latou lava mea faʻafefete ma faʻatupuina le carbon monoxide mataʻutia, o se faʻalavelave na faʻaumatia ai soifua o le toʻatele o tagata i le tele o tausaga.

 

Fa'ailoaHRVmaERV

O fale tuai na matua'i liki ma faigofie ai ona fa'amalieina e le ea uma mea e mana'omia mo le savili, ae leai ni fa'asalaga.O le ea o'o mai e mana'omia ona fa'amalie i le vevela ma atonu o le susū e fa'atupu ai ni tau fa'aopoopo mo le suauu ma le tausiga.O fale e fa'asolo, e masani ona lagona le le fiafia i tagata nofoia ona o le ea mago ua mou atu le tele o le susu mai le pa'u ma maua ai se lagona o le malulu tele.O le fa'atupuina o le eletise i kapeta ma meaafale na mafua ai le te'i tiga ina ua pa'i le tagata e ona le fale ua uma le eletise i luga ole eleele.O lea la, o le fea e sili?

O le vevela toe fa'aleleia o le ea (HRV) o se fofo fa'avevela fa'ainisinia o le a fa'aogaina ai le fa'afefe o le ea e fa'amumu ai le voluma tutusa o le malulu e ulufale atu i fafo o le ea fou.

A'o fealua'i le tasi i le isi i totonu o le HRV, e sili atu i le 75% pe sili atu le vevela o le ea i totonu o le a fa'afeiloa'i atu i le ea malulu ma maua ai le ea mana'omia ae fa'aitiitia le tau o le "faia" o le vevela e mana'omia e aumai ai lena mea. ea fou e oo atu i le vevela o le potu.

I fa'afanua susu, i masina o le taumafanafana o le a fa'ateleina ai e le HRV le maualuga o le susu i totonu o le fale.Faatasi ai ma se vaega malulu o loʻo faʻaogaina ma tapuni faʻamalama, o loʻo manaʻomia pea e le fale le faʻaleleia lelei o le ea.O se faiga fa'amalulu fa'alelei lelei e fa'atulagaina ma le uta latent summer i le mafaufau e tatau ona mafai ona fa'afetauia le susū fa'aopoopo, ioe, i se tau fa'aopoopo.

O le malosi e toe fa'aleleia ai le eletise (ERV), e fa'agaioi i se faiga tutusa ma le HRV, ae i le taimi o le taumalulu e toe fa'afo'i atu ai le susū o le ea i totonu o le potu.O le mea lelei, i totonu o fale pupuni, o le a fesoasoani le ERV e fa'amautu le susū i totonu o le fale i le 40% va'aiga e fa'afetaui ai le le lelei ma le le lelei o a'afiaga o le ea matutu i le taumalulu.

O le fa'agaioiga o le taumafanafana e te'ena ai e le ERV le tusa ma le 70% o le susū o lo'o o'o mai e toe fa'afo'i atu i fafo a'o le'i fa'ae'e i luga le faiga fa'amafanafana.O le ERV e le galue e pei o se fa'amama.

 

ERV e sili atu mo se tau susū

Fai mai tagata tomai faapitoa i le ea o le ea sili ona lelei mo soʻo se fale e faʻalagolago i le tau i le lotoifale, olaga o tagata nofoia ma manaoga patino o lē e ona.Mo se fa'ata'ita'iga, i totonu o fale o lo'o fa'atupula'ia ai le maualuga o le susū i le taumalulu i luga atu o le 55%, o le HRV o le a sili atu le galuega e aveese ai le susū tele.

E ioe foi tagata popoto e faapea o fale fou, po o fale ua toe faafou i le tulafono fou o fale, e tatau ona i ai se ERV faʻamaonia talu ai o fale e faʻapipiʻiina i faʻamalama faʻamalama tolu ma faʻamaʻi lelei pito i lalo e mafai ona lagolagoina le maualuga maualuga o le susu i masina o le taumalulu: 35% +/- 5% e talia.

2

Fa'ata'ita'iga ata o se HRV fa'apipi'i i se fa'a'aumu ea fa'amalosi.(puna:NRCan Publication (2012):Ventilator Fa'aola vevela)

 

Manatuga Fa'apipi'i

E ui ina mafai ona fa'apipi'i iunite ERV/HRV mo le fa'apipi'iina o fale i se faiga fa'afaigofie e fa'aaoga ai le faiga o le fa'aogaina o le ea o lo'o i ai e tufatufa atu ai le ea fa'amautu, aua le faia fa'apea pe a mafai.

I loʻu manatu, e sili ona lelei le faʻapipiʻiina o se faiga faʻapipiʻi tuʻufaʻatasia i le fausiaina fou poʻo le faʻaleleia atoatoa o galuega.O le a manuia le fale mai le tufatufaina atu o le ea sili ona lelei ma le tau aupito maualalo e mafai ona faʻaogaina, aua o le a le manaʻomia le ogaumu poʻo le faʻafefe o le ea.

O nisi o meafaigaluega HRV / ERV sili ona lelei i luga o le maketi o loʻo faʻaalia ai afi EC ma faʻatonu algorithms e mafai ona otometi le faapaleniina o faiga ma fetuunai i suiga o le mamafa.

Atonu e umi se taimi e fa'amaonia ai tagata uma e ona fale e sili atu le fa'avevela fa'ainisinia nai lo fa'amalama tatala i so'o se taimi.E moni lava le fiafia o tagata i le taulaga i le faʻalagolago i faʻapolofesa faʻapipiʻiina ma tausia lelei le ea faʻainisinia, o se mea, e pei ona fautua mai suʻesuʻega, latou te leʻi mauaina muamua.

3

Fa'ata'ita'iga o le fa'apipi'iina o le HRV fa'atasi ai ma le ala sa'o.(puna:NRCan Publication (2012):Ventilator Fa'aola vevela)

 

O Holtop o le taʻutaʻua taʻutaʻua i Saina faʻapitoa i le gaosiga o le ea i le ea meafaigaluega toe faʻaleleia le vevela.O loʻo tuʻuina atu i le suʻesuʻega ma le atinaʻeina o tekonolosi i le fanua o le faʻaleleia o le vevela ma le faʻasaoina o le malosi o le faʻaogaina o le ea talu mai le 2002. O oloa autu e aofia ai le malosi o le toe faʻaleleia o le ventilator ERV / HRV, faʻafefe vevela ea, faʻaogaina o le ea AHU, faʻamamaina o le ea.E le gata i lea, e mafai foi ona ofoina atu e le vaega o fofo galuega faʻapitoa a Holtop ni fofo faʻapitoa mo le alamanuia eseese.

 

O lo'o i lalo nisi o oloa fa'afeso'ota'i, fa'amolemole fa'afeso'ota'i mai pe a e fiafia i so'o se a matou oloa HRV/ERV/Heat exchanger.

oloa fa'atatau

 

Mo nisi fa'amatalaga, fa'amolemole asiasi:https://www.hpacmag.com/features/ventilation-who-needs-it/


Taimi meli: Mati-17-2022