Ua sauni Saina e fa'amalosia le fa'aosoina o le kaponi fa'atulagaina ma fua fa'atatau

Ua fa'ata'atia e le malo o Saina lona fa'amoemoe e fa'aleleia le fa'atulagaina ma le fuaina o taumafaiga tau si'osi'omaga ina ia fesoasoani e fa'amautinoa e mafai ona ausia ana sini fa'a-neutralia i le taimi.

O le leai o ni fa'amaumauga lelei ua tu'ua'ia e le to'atele i le fa'alavelaveina o le maketi o le kaponi fou a le atunu'u.

O le Pulega a le Setete o le Maketi Regulation (SAMR) na tuʻuina faʻatasi se fuafuaga faʻatinoga ma isi ofisa faʻapitoa e valu, e aofia ai le Matagaluega o le Ecology ma le Siosiomaga ma le Matagaluega o Felauaiga i le Aso Gafua, lea e faʻamoemoe e faʻatuina se faiga faʻavae ma fua faʻatatau mo le tipiina o kasa kasa.

“O le fuaina ma tulaga faataatitia o vaega taua ia o atinae tetele a le atunuu, ma o se lagolago taua mo le faaaogaina lelei o punaoa, lanu meamata ma le maualalo-carbon atinae o le malosi ... e taua tele i le ausiaina o le carbon peaking ma carbon neutral sini e pei ona faatulagaina,” Na tusia e le SAMR i se pou i luga o lana upega tafaʻilagi i le Aso Gafua na fuafuaina e faʻamatalaina le fuafuaga.

O ofisa o le setete o le a taulaʻi i luga o le carbon emissions, carbon reduction, carbon removal ma le carbon credits market, ma le faʻamoemoe e faʻaleleia a latou tulaga faʻatulagaina ma fua gafatia, e tusa ai ma le fuafuaga.

O fa'amoemoega fa'apitoa e aofia ai le fa'aleleia atili o fa'amatalaga, fa'avasegaga, fa'ailoaina o fa'amatalaga ma fa'ailoga mo le mata'ituina ma le lipotia o le kasa.O le fuafuaga foi e manaʻomia ai le faʻavavevaveina o suʻesuʻega ma le faʻapipiʻiina o tulaga faʻataʻitaʻi i tekinolosi faʻapipiʻi carbon e pei o le puʻeina o le carbon, faʻaaogaina ma le teuina (CCUS), ma le faʻamalosia o faʻailoga i mea tau tupe lanu meamata ma fefaʻatauaʻiga carbon.

E tatau ona saunia se faiga muamua ma le fuaina i le 2025 ma aofia ai e le itiiti ifo i le 1,000 tulaga faʻale-atunuu ma alamanuia ma se vaega o nofoaga autu e fua ai kaponi, o loʻo faʻatonuina e le fuafuaga.

O le a faʻaauau pea ona faʻaleleia e le atunuʻu ona tulaga faʻatatau i le carbon ma fua faʻatatau seia oʻo i le 2030 ina ia ausia tulaga "taʻimua i le lalolagi" i le 2060, le tausaga lea e faʻamoemoe ai Saina e avea ma carbon-neutral.

"Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻaogaina o le carbon-neutral push e aofia ai le tele o vaega o sosaiete, e tatau ona i ai se faiga faʻavae tuʻufaʻatasia e aloese ai mai le le ogatasi, fenumiai ma e oʻo lava i faʻafitauli i fefaʻatauaʻiga carbon," o le tala lea a Lin Boqiang, faatonu o le China Center for Energy. Economics Research i le Iunivesite o Xiamen.

O le fa'avasegaina ma le fuaina o le kasa oona o se lu'itau tele lea mo le fa'afesuia'iga o le kaponi a le atunu'u a Saina, lea na fa'ailogaina ai lona tausaga e tasi ia Iulai.O lona fa'alauteleina i le tele o vaega e foliga mai o le a tuai ona o fa'afitauli o fa'amatalaga lelei ma le lavelave o faiga fa'atatau i le fa'atuina o fa'ailoga.

Ina ia mafai ona foia lena mea, e manaʻomia e Saina ona vave faʻatumu se avanoa i le maketi o galuega mo taleni i alamanuia maualalo-carbon, aemaise lava i latou e faʻapitoa i le fuaina o le kaponi ma le tausitusi, o le tala lea a Lin.

I le masina o Iuni, na fa'aopoopoina ai e le Matagaluega o Tagata Faigaluega ma le Saogalemu ni galuega e tolu e feso'ota'i ma le carbon i le lisi o galuega a le atunu'u o Saina e una'ia ai le tele o iunivesite ma fa'alapotopotoga o a'oa'oga maualuluga ina ia fa'atu ni a'oa'oga e atia'e ai lea ituaiga taleni.

"E taua foi le faʻaogaina o fesoʻotaʻiga atamai ma isi tekinolosi i luga ole laiga e lagolago ai le fuaina ma le mataʻituina o le gaosiga o le carbon," o le tala lea a Lin.

Smart grids o feso'ota'iga eletise e fa'amalosia e masini ma fa'amatalaga fa'atekonolosi faiga.

Mo nisi fa'amatalaga, fa'amolemole asiasi:https://www.scmp.com/topics/chinas-carbon-neutral-goal


Taimi meli: Nov-03-2022